Ett elavbrott är ingenting för min gård

Som många redan säkert kommit på någon gång i sitt liv så är vi människor ohört beroende av elektricitet. Det är nästan läskigt att tänka på vad som skulle hända om all elektricitet försvann från det samhället vi är vana vid idag. Personligen tror jag att många personer i Stockholm inte skulle klara sig speciellt länge, har man växt upp i en stad där el är närvarande hela tiden så är det inte så konstigt. Men vi som bor ute på landet däremot, vi kommer klara oss galant, jag menar, det är inte som vi har el dygnet runt ändå. För ca två veckor hände det i alla fall, elen gick och gården fick vara utan el i några dagar.

Var det en big deal som man brukar säga? Absolut inte, för det första så finns det ju alltid händiga elektriker i Södermalm som kan komma inom några timmar och fixa allting. Men för det andra så måste man komma ihåg att jag är faktiskt en ”bonde”, även om jag är rätt civiliserad, klär mig fint o allt det där, är jag fortfarande i grund och botten en bonde! Det betyder att jag har lärt mig att handskas med strömavbrott och allt det medför sig. Så jag ska dela med mig lite tips till er som vill kunna överleva en dag eller två utan el i hemmet.

Tips nummer ett, och det som är allra viktigast också, är att alltid ha extra vatten någonstans i hemmet. Här på gården har vi en stor tunna fylld med färskt vatten från havet. Och nej, det är inte till för att drickas, först och främst är det för våra växter men också för oss om vi behöver duscha eller tvätta någonting. Nästan allting vi har hemma drivs av el numera, även duschen och badkaret kräver el till en viss del för att fungera. Vill man dricka vattnet måste man se till att koka det noga innan man börjar dricka det, låt det koka ca 10 minuter för att vara helt 100% säker på att allting är borta.

Andra tipset är att du har en ficklampa med massor av batterier. Jag vet att det är lite motsägelsefullt att använda ”el” och batterier när strömmen har gått men så är det! På sommaren gör det inte så mycket att elen har gått, det är så pass ljust på kvällarna att man kan röra sig omkring och fortfarande se allting. Men är det dock höst eller vinter bör man åtminstone ha en pannlampa i sin nödutrustning. En pannlampa ger dig möjligheten att gå runt och göra alla sysslor som du brukar göra, utan att behöva hålla en stor tjock ficklampa i handen.

Tredje tipset är att du vet hur man gör en eld utan en tändare. Du kan alltid gå den primitiva vägen och försöka göra eld med torra blad, mossa och liknande, men personligen använder jag mig alltid av en tändstål. Det är enkelt, går snabbt och får plats i fickan. Och i en situation där det handlar om liv eller död (vilket det sällan gör när strömmen har gått) så kan det rädda ditt liv.

Mitt sista tips är att du också ser till att ha reservmat till hands, konserver och torrmat är det bästa, punkt slut. Försök inte att trixa med kylvaror som du tänker förvara i kyltermos. 99% av fallen kommer det gå tillräckligt lång tid för all is ska smälta och kylboxen blir alldeles vattnig och förstör all mat. Konserver håller däremot i flera år och kan enkelt tillagas på ett stormkök.

Som ni säkert redan förstått så påverkades inte min gård av strömavbrottet, allting flöt på precis som innan. Allting vattnades, vi hade både ljus och lampor för att ljusa upp tillvaron!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *